Παχυσαρκία στις γάτες – ένας ύπουλος εχθρός
Παχυσαρκία στις γάτες – ένας ύπουλος εχθρός
-Κατερίνα, σα να πάχυνε η γάτα σου...
-Αποκλείεται, έτσι σου φαίνεται! Αφού την ταΐζω μόνο “light” τροφή!
Αν αυτός ο διάλογος σας φαίνεται γνώριμος, δυστυχώς ανήκετε κι εσείς στην ομάδα των γατο-ιδιοκτητών που βρίσκονται σε μάχη με την παχυσαρκία της γατούλας τους.
Η παχυσαρκία είναι μια πάθηση που πλήττει το σύγχρονο ανεπτυγμένο κόσμο, τόσο τους ανθρώπους, όσο και τα κατοικίδιά τους. Κι όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, έτσι, αντίστοιχα, αποτελεί αιτία για ένα σύνολο από παθήσεις που απειλούν την υγεία του κατοικιδίου μας. Αυτές περιλαμβάνουν τον σακχαρώδη διαβήτη, τα αρθριτικά, την ηπατική λιπίδωση, αναπνευστικά και δερματικά προβλήματα, καρδιακές παθήσεις και φυσικά, μεγαλύτερο κίνδυνο κατά την αναισθησία, αν χρειαστεί το ζωάκι κάποια επέμβαση.
Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε υπεύθυνα το βάρος της γατούλας μας, έχοντας κατανοήσει τις βασικές αιτίες της παχυσαρκίας, καθώς και τις μεθόδους αντιμετώπισής της.
Τα αίτια
Βασική αιτία της παχυσαρκίας στις γάτες δεν είναι η στείρωση, όπως πολλοί τείνουν να πιστεύουν, αλλά πολύ απλά ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας. Η γατούλα μας, όπως κι εμείς, περνάει την περισσότερη μέρα κλεισμένη σε ένα διαμέρισμα όπου τα πάντα της παρέχονται έτοιμα: Φαγητό, νερό και ζεστό κρεβάτι για να κοιμηθεί.
Σε αντίθεση με τα αδέσποτα ζώα, που αναγκάζονται να αναζητήσουν το φαγητό τους και βρίσκονται εκτεθειμένα σε συνθήκες που τους επιβάλλουν τη συχνή μετακίνηση, οι κατοικίδιες γατούλες δεν έχουν την ανάγκη να μετακινηθούν πολύ.
Ο ρόλος της στείρωσης στην εξίσωση αυτή είναι πολύ συγκεκριμένος. Ένα αστείρωτο αρσενικό ζώο, κατά την περίοδο του ζευγαρώματος αναλώνεται σχεδόν αποκλειστικά στην αναζήτηση συντρόφου και σε μάχες κυριαρχίας, παρουσιάζοντας μειωμένο ενδιαφέρον για το φαγητό. Η αστείρωτη θηλυκή από την άλλη πλευρά, λόγω της διαδικασίας της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, χάνει πολλές θερμίδες και δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει εύκολα βάρος.
Συνεπώς, είναι λάθος να πιστεύουμε μοιρολατρικά ότι η γατούλα μας με τη στείρωση αναπόφευκτα θα πάρει βάρος. Φυσικά και θα επηρεασθεί ορμονικά, αλλά όχι σε επαρκή βαθμό ώστε να δικαιολογεί την υπέρμετρη αύξηση βάρους χωρίς υπέρμετρο τάισμα. Σίγουρα όμως, καθώς θα χάσει το ενδιαφέρον της για το ζευγάρωμα και την αναζήτηση συντρόφου, θα γίνει περισσότερο “σπιτόγατα” και θα σκέφτεται πιο πολύ και το φαγητό.
Φυσικά, η βασικότερη αιτία της παχυσαρκίας είναι το υπερβολικό τάισμα. Ειδικά αν η γάτα μας είναι λαίμαργη και έχει μάθει να εκφράζει επιτακτικά την επιθυμία της για φαγητό, χρειάζεται ειδικό χειρισμό από εμάς, ώστε να μπορέσουμε να της δίνουμε τη σωστή ποσότητα και όχι παραπάνω. Τα αποτελέσματα της υπερβολικής κατανάλωσης τροφής συνδυάζονται επίσης με την έλλειψη άσκησης, που στις πιο “τεμπέλες” γατούλες εντείνει το πρόβλημα.
Τέλος, στην καθιστική ζωή και στο υπερβολικό τάισμα έρχεται να προστεθεί και ένας ακόμη παράγοντας, η διατροφή. Οι γάτες είναι από τη φύση τους σαρκοφάγα ζώα και δεν μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι ή οι σκύλοι, που είναι παμφάγα ζώα. Στις γάτες, οι υδατάνθρακες μετατρέπονται απευθείας σε λίπος και όχι σε ενέργεια, συνεπώς διατροφή με υψηλά ποσοστά υδατανθράκων, αναμφίβολα συμβάλει στο πρόβλημα της παχυσαρκίας.
Πώς διαπιστώνουμε ότι η γάτα μας είναι υπέρβαρη;
Η σοβαρή παχυσαρκία είναι εύκολο να διαγνωσθεί. Παρόλα αυτά η μέτρια παχυσαρκία μπορεί να μη γίνει άμεσα αναγνωρίσιμη από τον ιδιοκτήτη.
Για να διαπιστώσουμε αν η γατούλα μας είναι υπέρβαρη, μπορούμε να ελέγξουμε τα ακόλουθα:
- Έχει κοιλιά που “κρεμάει”;
- Είναι εύκολο να ψηλαφίσουμε τα πλευρά της; Αν είναι αδύνατο να τα ψηλαφίσουμε, είναι δείγμα ότι έχει περισσότερο λίπος από όσο πρέπει.
- Είναι ενεργητική;
- Είναι εύκολο για αυτή να φτάσει στο πίσω μέρος του σώματός της όταν πλένεται;
Τα προαναφερθέντα σημεία δεν μπορούν να θεωρηθούν μεμονωμένα σαν απόδειξη ότι η γάτα είναι παχύσαρκη. Συνεπώς, καλό είναι να ζητήσουμε τη συμβουλή του γιατρού μας σε συνδυασμό με τον έλεγχο του σωματικού της βάρους.
Για να ζυγίσουμε τη γατούλα μας, μπορούμε:
- Να τη ζυγίσουμε μέσα στο κλουβί μεταφοράς της και στη συνέχεια να ζυγίσουμε το κλουβί ξεχωριστά και να αφαιρέσουμε το βάρος του.
- Να ανέβουμε στη ζυγαριά αγκαλιά με τη γατούλα και στη συνέχεια να αφαιρέσουμε το βάρος μας.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Για να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε την παχυσαρκία στη γάτα μας, θα πρέπει να προσέξουμε κάποια βασικά σημεία που αφορούν κυρίως στη διατροφή της, αλλά και στη γενικότερη φυσική της κατάσταση.
Περιορισμός της ποσότητας. Όπως ήδη αναφέραμε, η βασικότερη ίσως αιτία της παχυσαρκίας, είναι η υπέρμετρη κατανάλωση τροφής. Είναι πολύ σημαντικό η γατούλα μας να τρώει καθημερινά την ποσότητα που πρέπει, ούτε περισσότερο ούτε και λιγότερο. Η ποσότητα αυτή εξαρτάται από το μέγεθος της γάτας, αλλά και από τον τύπο της τροφής. Για το λόγο αυτό, λαμβάνουμε πάντα υπόψη τις προτεινόμενες ποσότητες πάνω στη συσκευασία της τροφής και συμβουλευόμαστε και τον κτηνίατρό μας.
Πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Η γατούλα μας, από τη φύση της χρειάζεται κατά κύριο λόγο πρωτεΐνες και καλό είναι να φροντίζουμε το ποσοστό τους στη διατροφή της να υπερβαίνει αυτό των υδατανθράκων. Ειδικά για την ξηρά τροφή, το ποσοστό των πρωτεϊνών είναι μικρότερο από ότι στην κονσερβοποιημένη. Το ποσοστό της πρωτεΐνης είναι ακόμα μικρότερο στην κακής ποιότητας και φτηνότερη ξηρά τροφή. Καλό είναι, το πρωτεϊνικό περιεχόμενο της ξηράς τροφής που αγοράζουμε να είναι σίγουρα πάνω από 30-35%. Για τους ίδιους λόγους, καλό είναι να αποφεύγουμε τροφές με υψηλά ποσοστά υδατανθράκων, καθώς η γάτα από τη φύση της δεν μπορεί να τους μεταβολίσει σε ενέργεια και μετατρέπονται απευθείας σε λίπος.
Ειδικές τροφές. Αν ταΐζουμε τη γατούλα μας ξηρά τροφή, καλό είναι να προτιμήσουμε καλής ποιότητας τροφές. Στην αγορά κυκλοφορούν τροφές ειδικά κατασκευασμένες για το σωματότυπο και τις διατροφικές ανάγκες της γατούλας μας. Αν αυτή έχει για παράδειγμα τάση για παχυσαρκία, μπορούμε να προτιμήσουμε τροφές “light” ή ακόμη και τροφές ειδικά κατασκευασμένες για παχύσαρκα ζώα.
Συχνά και μικρά γεύματα. Αφού καθορίσουμε τον τύπο και τη σωστή ημερήσια ποσότητα της τροφής που είναι κατάλληλη για τη γατούλα μας, καλό είναι να επανεξετάσουμε και το πρόγραμμα ταΐσματος που ακολουθούμε. Αντί να δίνουμε όλη την τροφή σε ένα γεύμα, το οποίο η γάτα μας καταβροχθίζει και μετά όλη την ημέρα μας ζητά συμπλήρωμα, καλό είναι να προτιμούμε να μοιράζουμε την τροφή σε πολλά και μικρά γεύματα. Αν αυτά τα ταΐσματα μάλιστα γίνονται σε συγκεκριμένες ώρες, η γατούλα μας θα μάθει σ’ αυτό το πρόγραμμα και θα σταματήσει να ζητάει φαγητό οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Λιχουδιές. Ένας πολύ σημαντικός λόγος που η γατούλα μας παίρνει βάρος, είναι η τάση μας να της δίνουμε λιχουδιές και κεράσματα, είτε από το φαγητό μας, είτε ειδικά αγορασμένα για αυτήν. Όλες αυτές οι επιπλέον -και στις περισσότερες περιπτώσεις κακές- θερμίδες, εντείνουν σημαντικά το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Αν η γάτα μας έχει την τάση να παίρνει βάρος, θα πρέπει να αποφύγουμε τα συχνά κεράσματα και τις λιχουδιές ή να τα περιορίσουμε στο ελάχιστο.
Άσκηση. Οι γάτες από τη φύση τους αγαπούν το παιχνίδι και την άσκηση. Σαν αιλουροειδή, έχουν ευλύγιστο και δυνατό σώμα με ένα μυοσκελετικό σύστημα που τις βοηθάει να είναι αποτελεσματικότατοι κυνηγοί. Η ζωή στην πόλη όμως δεν τους δίνει πολλές ευκαιρίες να εξασκήσουν το σώμα τους, με αποτέλεσμα να “βαραίνουν” σωματικά, αλλά και ψυχολογικά. Πολλές φορές η παχυσαρκία είναι ένδειξη ανίας και κατάθλιψης της γατούλας μας, καθώς κυριολεκτικά “εθίζεται” στο φαγητό που μπορεί να αποτελεί τη μοναδική χαρά για αυτήν.
Είναι δικιά μας ευθύνη να ασχοληθούμε με την άσκηση της γατούλας μας, με το να την παρακινήσουμε να κινείται και να παίζει περισσότερο, ώστε και να χάνει θερμίδες, αλλά και να μη βαριέται. Καλό είναι να της αφιερώνουμε λίγη ώρα κάθε μέρα για να παίζουμε μαζί της, αλλά και να της έχουμε πάντα διαθέσιμα παιχνίδια για τις ώρες που δεν είμαστε εκεί. Εξάλλου, η όρεξη της γάτας για παιχνίδι είναι ένδειξη καλής διάθεσης και υγείας και μια γατούλα έχει κέφι για παιχνίδι ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία.
Κτηνιατρικός έλεγχος. Αν η γατούλα μας, παρόλο που η διατροφή της είναι ελεγχόμενη, συνεχίζει να είναι υπέρβαρη, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας για να αποκλείσουμε ιατρικούς λόγους που μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους της, όπως κάποιο πρόβλημα στο θυρεοειδή αδένα ή ο σακχαρώδης διαβήτης.
Όχι στην απότομη δίαιτα. Πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε απόφαση για την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών της γατούλας μας, καλό είναι να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας. Είναι μεγάλο λάθος να μειώσουμε υπερβολικά και απότομα την ποσότητα της τροφής που λαμβάνει η γατούλας μας, καθώς μπορεί να της δημιουργήσουμε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Σαν συμπέρασμα, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο έλεγχος του βάρους της γατούλας μας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για μια μακρά και ποιοτική ζωή. Είναι δικιά μας ευθύνη να φροντίσουμε ώστε να αποφύγουμε τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί για αυτήν η παχυσαρκία, προσέχοντας τόσο τη διατροφή όσο και την άσκησή της. Μια παχύσαρκη γάτα που παίρνει πάντα όσο φαγητό θέλει, δεν είναι απαραίτητα και ευτυχισμένη.
Πηγή - Περοδικό Catpress