Δελτίο τύπου σχετικά με το θέμα των εγκλωβισμένων γατών στο παλιό Αεροδρόμιο του Ελληνικού
Δελτίο τύπου σχετικά με το θέμα των εγκλωβισμένων γατών στο παλιό Αεροδρόμιο του Ελληνικού
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των φιλόζωων εθελοντών που πασχίζουν εδώ και μήνες να απομακρύνουν τα αδέσποτα ζώα που διαβιούν στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, το θρίλερ της διάσωσης των ζώων συνεχίζεται. Παραμένουν στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού και ενώ έχουν αρχίσει οι κατεδαφίσεις κτιρίων, περίπου σαράντα ενήλικες γάτες και περίπου 15 μωρά γατάκια. Η πρόσβαση των εθελοντών στον χώρο για σίτιση και περισυλλογή έχει απαγορευτεί πλέον.
Σήμερα 3-7-2020 το φιλοζωικό σωματείο «Αδεσποτολόγιο» κατέθεσε αίτημα προς τον Προιστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Ιωαννίδη όπου ζητά τις ενέργειές της Εισαγγελίας ώστε να επιτραπεί η είσοδος των εθελοντών με ομαλό και ασφαλή τρόπο, να συνεχίσει η περισυλλογή των ζώων στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του Δήμου Ελληνικού και Αργυρούπολης και σε συνεργασία με εθελοντές έμπειρους στην περισυλλογή γατών όπως επίσης να εξασφαλιστεί από τον αρμόδιο Δήμο η μετέπειτα φιλοξενία τους ή επανατοποθέτησή τους σε κατάλληλα και ασφαλή μέρη αν δεν υιοθετηθούν. Σε περίπτωση που υπάρξει αδιαφορία από πλευράς των εμπλεκομένων φορέων ή και εμποδιστεί η διάσωση των ζώων, ζητάμε να κινηθούν όλες οι εκ τους νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες.
Η εκπρόσωπός του σωματείου μας Βασιλική Χρήστου είχε σύντομη συζήτηση με τον κ. Προιστάμενο κατά την κατά την διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε και για την ιδιαιτερότητα της κατάστασης καθώς πρόκειται για αδέσποτα ζώα σε ιδιόκτητο πλέον χώρο, με αποτέλεσμα να βλέπουμε να εξελίσσεται «ένα μπαλάκι ευθυνών». Ο κ. Ιωαννίδης δεσμεύτηκε ότι θα επικοινωνήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ευελπιστούμε ότι τα ζώα θα βοηθηθούν άμεσα καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα.
Ακολουθεί το αίτημα στην εισαγγελία.
Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα
Θα έχετε σίγουρα πληροφορηθεί για την έναρξη των εργασιών της πολυδιαφημισμένης επένδυσης στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Αυτό για το οποίο οι αρμόδιοι έχουν φροντίσει να μην υπάρχει καμία ενημέρωση, είναι η παρουσία μεγάλου αριθμού αδέσποτων ζώων συντροφιάς αλλά και ειδών άγριας ζωής στο χώρο. Ζώα που είτε προϋπήρχαν στον αχανή αυτό χώρο είτε εγκαταλείφθηκαν εκεί από ανθρώπινο χέρι, και με τα χρόνια πολλαπλασιάστηκαν, καθώς κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για τη φροντίδα τους πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις εθελοντών.
Πριν από έναν περίπου χρόνο το σωματείο μας δέχτηκε παράκληση για βοήθεια, και ως από τα εμπειρότερα σωματεία στην διαχείριση αδεσπότων γατών ανταποκριθήκαμε άμεσα. Τότε καταλάβαμε για ποιο λόγο εκτός από εμάς, κανένα άλλο σωματείο ή δημοτικός φορέας της περιοχής δεν εμφανίστηκε: περισσότερες από εξήντα γάτες, δύσκολο να περισυλλεγούν, συνεχώς εκτεθειμένες σε άμεσο κίνδυνο ζωής από επιθέσεις σκύλων σε αγέλες, ακόμα και από γεράκια, να πεθαίνουν παγιδευμένες στα χαλάσματα, ενώ η πρόσβαση ήτο πολύ δύσκολη και επιτρεπόταν μόνο σε συγκεκριμένο εθελοντή για την σίτιση των ζώων.
Τελικά καταφέραμε να στειρώσουμε ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές τις γάτες, αν και δυστυχώς όχι όλες.
Πέρασαν οι μήνες και η ημερομηνία έναρξης των κατεδαφίσεων πλησίαζε επικίνδυνα. Το πρόβλημα άρχισε να γίνεται γνωστό και να πληθαίνουν οι φωνές - τόσο στην οργανωμένη φιλοζωική κοινότητα που κινητοποιήθηκε όσο και εν γένει στη κοινή γνώμη - που ρωτούσαν "Τί θα απογίνουν όλα αυτά τα ζώα;".
Οι αρμόδιες και σύμφωνα με το νόμο αρχές, δηλαδή ο Δήμος Ελληνικού πρωτίστως, η Ελληνικόν ΑΕ και η Lamda Development ουδεμία απάντηση έδωσαν ποτέ. Δεν είχαν κανένα σχέδιο για τη διάσωση των ζώων, παρόλο που ο Νόμος 4039/12 είναι ξεκάθαρος σε κάθε περίπτωση, είτε τα ζώα αυτά χαρακτηρίζονται ως αδέσποτα και ο Δήμος είναι εξολοκλήρου υπεύθυνος για τη φροντίδα τους (άρθρο 9) είτε ως δεσποζόμενα εφόσον βρίσκονται εντός ιδιωτικής έκτασης, τότε πάλι ο ιδιοκτήτης οφείλει να διατηρεί την ευζωΐα τους και να μην τα εκθέτει σε κίνδυνο ζωής. (άρθρο 5).
Με περαιτέρω δημοσιότητα και τη συνδρομή της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας της οποίας το σωματείο μας είναι μέλος, κανονίστηκε μια συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους φιλοζωικών φορέων, του Δήμου και των Εταιρειών Διαχείρισης του έργου. Όπως ενημερωθήκαμε στη συνέχεια, διαβεβαίωσαν ότι θα φροντίσουν να απομακρυνθούν οι γάτες και με δικά τους έξοδα να στειρωθούν, να δεχθούν ιατρική περίθαλψη και να προωθηθούν σε σπίτια ή πανσιόν φιλοξενίας.
Αυτό το ευχάριστο αποτέλεσμα έφερε μια πρόσκαιρη επιτάχυνση στις προσπάθειές απομάκρυνσης των ζώων, καθώς κληθήκαμε από το Δήμο να βοηθήσουμε στην προσπάθεια, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση 14 γατών μέσα στο επόμενο τριήμερο, όπως επίσης και αρκετών άγριων ζώων -από διαφορετικό σημείο στο οποίο όμως επίσης ξεκινούν έργα- από ομάδα της οργάνωσης ΑΝΙΜΑ. Γρήγορα όμως αποδείχθηκε ότι δεν θα υπήρχε συνέχεια. Όχι μόνο δεν υπήρξε νέα επικοινωνία από πλευράς των αρμοδίων, όχι μόνο δεν υπήρξε καμία κίνηση προς την κατεύθυνση των υποσχέσεων, αλλά αντίθετα χωρίς να ειδοποιηθεί κανείς μας, προχώρησαν σε περίφραξη της έκτασης, πλήρη απαγόρευση εισόδου σε οποιονδήποτε δεν ανήκει στο προσωπικό της εταιρείας, και εσπευσμένη έναρξη των κατεδαφίσεων σε μικρή κλίμακα.
Αυτή τη στιγμή στο χώρο παραμένουν περίπου 40 ενήλικες γάτες, κάποιες από τις οποίες είναι πλέον άρρωστες λόγω των εργασιών απομάκρυνσης αμιάντου από τα κτίρια στα οποία έχουν βρει καταφύγιο, και 15 μωρά. Τα ζώα από όσο γνωρίζουμε δεν έχουν ταΐστεί ούτε τους έχει δοθεί νερό από τις 26 Ιουνίου 2020 και βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο ζωής λόγω έλλειψης φαγητού και ειδικά νερού αυτές τις ημέρες που σημειώθηκε καύσωνας. Παρόλες τις επίμονες προσπάθειες και εκκλήσεις μας για ενημέρωση και για σχέδιο προσωρινής σίτισης και απομάκρυνσης των ζώων, τόσο η δημοτική αρχή όσο και οι εμπλεκόμενες εταιρείες αδιαφορούν επιδεικτικά.
Επειδή σύμφωνα με το αρ. Άρθρο 9 του ν.4039/2012 «Περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς» οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία με τον αρμόδιο Δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών του ορίων. Όπως ορίζει το αρ. 16 παρ. 1 απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ` αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός.
Επιπρόσθετα όπως ορίζει η υπ’ αρ. 1/13/2013 Εγκύκλιος του …Περί Αποσαφήνισης ζητημάτων που έχουν εγερθεί από την εφαρμογή του ν.4039/2012 «εκτός από την έννοια της ενεργητικής κακοποίησης, αντιληπτό καθίσταται το γεγονός ότι στην έννοια της παθητικής κακοποίησης του αρ. 16 του ν.4039/2012 ή του αρ. 1 του ν. 1197/81 ο οποίος δεν έχει καταργηθεί εισέτι, περιλαμβάνονται ενδεικτικά, η έλλειψη καταλύματος, το ακατάλληλο κατάλυμα ή στενά κλουβιά, η μόνιμη αλυσόδεση, η ακατάλληλη τροφή, η μόνιμη παραμονή σε μπαλκόνια, ταράτσες, η έλλειψη νερού ή νερού μη κατάλληλου, χώροι μη στεγνοί και καθαροί, προστατευόμενοι από τις καιρικές συνθήκες, η έλλειψη φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψη…»
Επειδή ο κίνδυνος για την ολοκλήρωση των ως άνω περιγραφόμενων εγκλημάτων κατά των ζώων συντροφιάς που λαμβάνουν χώρα στο εργοτάξιο του Ελληνικού θανάτωση είναι άμεσος, καθόσον αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα όπως θανάτωση και παθητική κακοποίηση ζώων λόγω των συνθηκών εξαθλίωσης από τη στέρηση νερού και φαγητού.
Επειδή μπορούμε και οφείλουμε εις εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και παράλληλα με τις εργασίες που εκτελούνται στο εργοτάξιο του Ελληνικού να προστατευσουμε τα ζώα συντροφιάς που διαβιούν εκεί και μην επιτρέψουμε με πράξεις και παραλείψεις το θάνατό τους.
Ζητάμε την κατεπείγουσα παρέμβασή σας και συγκεκριμένα όπως εκδώσετε εισαγγελική παραγγελία με εντολή:
Πρώτον, να δοθεί άδεια σε εθελοντές, οι οποίοι αφού ληφθούν όλα τα κατά νόμο μέτρα ασφάλειας με την κατάλληλη ένδυση κράνος και συνοδευόμενοι από το προσωπικό ασφαλείας, να τοποθετούν καθημερινά νερό και ζωοτροφή στα ζώα ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωσή τους μέχρι να περισυλλεγούν.
Δεύτερον, να αναλάβει άμεσα την αρμοδιότητα του ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης σε συνεργασία με τους φορείς του αρ. 9 παρ. 1 -φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις-καθώς και σε κάθε άλλο αρμόδιο για την σωστή και άμεση διαχείριση αυτών των ζώων, δηλαδή για την απομάκρυνση τους ώστε να μην κινδυνεύσει άλλο η ζωή τους κατά την κατεδάφιση των κτιρίων και την αφαίρεση του αμίαντου. ΚΑΙ ΔΗΛΑΔΗ τονίζουμε ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΔΕΙΑ σε εθελοντές που ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ την απαραίτητη εμπειρία περισυλλογής γαλών, σε βραδινές ώρες οι οποίες είναι κατάλληλες - καθώς νωρίτερα, λόγω του τρόμου τους από το θόρυβο κατά τις εργασίες της ημέρας, είναι κρυμμένες μέσα στα χαλάσματα και σε αγωγούς, σε υπόγεια και στα ταβάνια κτιρίων και είναι αδύνατο να περισυλλεγούν.
Τρίτον, να εξασφαλιστεί από το Δήμο Ελληνικού η μέριμνα για την μετέπειτα φιλοξενία τους ή η επανατοποθέτησή τους σε κατάλληλα και ασφαλή για εκείνα μέρη.
Σε περίπτωση που όλοι οι παραπάνω αρμόδιοι φορείς αδιαφορήσουν ή και ακόμα παρεμποδίσουν την σίτιση, περισυλλογή και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων σας παρακαλούμε να κινήσετε όλες τις εκ του νόμου προβλεπόμενες αυταπάγγελτες ενέργειες.
Το σωματείο μας διαθέτει την εμπειρία και τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη περισσυλογή γατών και προσφέρεται να βοηθήσει σε οποιδήποτε κίνηση γίνει για την ασφαλή απομάκρυνσή τους.