Επίσκεψη στο Dogs Trust

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: title στην microdata_preprocess_field() (γραμμή 390 του /var/vhosts/drupal7/sites/all/modules/microdata/microdata.module).
  • Notice: Undefined index: title στην microdata_preprocess_field() (γραμμή 414 του /var/vhosts/drupal7/sites/all/modules/microdata/microdata.module).
  • Warning: array_merge(): Argument #2 is not an array στην microdata_preprocess_field() (γραμμή 414 του /var/vhosts/drupal7/sites/all/modules/microdata/microdata.module).
  • Notice: Undefined index: #formatter στην microdata_preprocess_field() (γραμμή 425 του /var/vhosts/drupal7/sites/all/modules/microdata/microdata.module).

Επίσκεψη στο  Dogs Trust, (Αγγλία 11- 13 Mαρτίου 2007)
Το Dogs Trust ιδρύθηκε το 1891 για την προστασία των αδέσποτων και κατά της κακομεταχείρησης , των βασανισμών και των πειραμάτων σε σκυλιά που ήταν ευρέως διαδεδομένη τακτική στην Αγγλία , εκείνη την εποχή. Η οργάνωση βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε εισφορές και συνδρομές φίλων και μελών .Το 1902 είχε 1000 υποστηρικτές ενώ σήμερα αριθμεί πάνω από 300.000 μέλη.
Έχει συνολικά 17 καταφύγια διάσπαρτα στη Μ.Βρετανία , και συγκεκριμένα 1 στην Νότια Ιρλανδία , 2 στη Σκωτία και 2 στην Ουαλλία , στο Bridgend και στο Roden. Το καταφύγιο στο Roden, αποτελεί οίκο ευγηρίας για ηλικιωμένα σκυλιά όπου περίπου 14 σκυλιά μαζί με δυο ανθρώπους που τα φροντίζουν ζουν τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους σε πραγματικές συνθήκες σπιτιού και οικογένειας.
Τα υπόλοιπα 12 καταφύγια βρίσκονται στην Αγγλία. Ένα άλλο καταφύγιο στο Salisbury, αποτελεί χώρο για σκυλιά με ειδικές ψυχολογικές ανάγκες , δηλαδή επιθετικά προς τους ανθρώπους αλλά όχι προς τα άλλα σκυλιά. Το Dogs Trust είναι ένα από τα λίγα καταφύγια σκυλιών όπου δεν εφαρμόζεται η τακτική ευθανασίας μέσα σε εφτά ημέρες , όπως στα υπόλοιπα. Τα σκυλιά που ευθανατώνουν είτε πάσχουν από μη ανατρέψιμες επώδυνες αρρώστειες είτε πρόκειται για σκυλιά πολύ επιθετικά προς ανθρώπους και ζώα αφού όμως πρώτα περάσουν 4 με 6 μήνες με την θεραπεύτρια σκύλων και δεν υπάρξει πρόοδος ή αλλαγή στη συμπεριφορά του σκυλιού.Το Dogs Trust αντιτίθεται στην θανάτωση οποιουδήποτε υγιούς σκύλου και πιστεύει ότι όλα τα σκυλιά έχουν δικαίωμα στη ζωή.
Σκοπός του Dogs Trust είναι να βρίσκει σπίτια σε όσα περισσότερα αδέσποτα ή ανεπιθύμητα σκυλιά είναι δυνατόν. Το 2006 βρήκαν καινούργιες οικογένειες για 13.000 σκυλιά. Έχουν 3 ασθενοφόρα τα οποία σε καθημερινή 24ωρη βάση 7 ημέρες την εβδομάδα μεταφέρουν σκυλιά από το ένα καταφύγιο σε άλλο ή σώζουν σκυλιά από άλλα καταφύγια όπως RSPCA κλπ. Ο οδηγός του ασθενοφόρου του Dogs Trust έχει εκπαιδευτεί για να μπορεί να διακρίνει πια από τα σκυλιά στα άλλα καταφύγια έχουν πιθανότητες να υιοθετηθούν και έτσι με αυτό τον τρόπο πολλά μελλοθάνατα σκυλιά σώζονται . Ο οδηγός του ασθενοφόρου ( τον βλέπετε στα αριστερά στη φωτογραφία ) όμως τόνισε πόσο δύσκολο είναι κάθε φορά να πρέπει να διαλέξει κάποια σκυλιά το οποία θα ζήσουν και κάποια που πρέπει να αφήσει πίσω. Παρόλα αυτά σώζονται εκατοντάδες σκυλιά με αυτόν τον τρόπο και η οργάνωση σκοπεύει να αγοράσει και τέταρτο ασθενοφόρο για να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητες περισυλλογής σκυλιών. Όπως ανέφερε ο Mick Chidgey, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης , (στα δεξιά στη φωτογραφία) , υπάρχει πρόβλημα αδεσπότων κυρίως στη Β.Ιρλανδία. Παρακάτω βλέπετε το εσωτερικό του ασθενοφόρου. Περιέχει 8 μεγάλα εσωτερικά κλουβιά διαχωρισμένα με νοβοπάν και έξη στο πίσω μέρος του. Στο κάτω μέρος ένα από τα διαχωριστικά έχει τη δυνατότητα να βγαίνει σε περίπτωση που πρέπει να μεταφέρουν κάποιο ιδιαίτερα μεγαλόσωμο σκυλί. Επίσης διαθέτουν εξαερισμό οροφής και θέρμανση για το χειμώνα. Και ... ηχείο για μουσική. Ηταν κάτι που παρατήρησα και στα δυο καταφύγια που επισκέφτηκα. Ακουγόταν μουσική στους χώρους των σκυλιών , που σύμφωνα με τους ανθρώπους που τα φροντίζουν τα βοηθά να είναι πιο ήρεμα με αποτέλεσμα πολύ λιγότερο γαβγισμα.
Άλλα εξαρτήματα ήταν ένα λουρί για τα σκυλιά, φίμωτρο καθώς και κουτί πρώτων βοηθειών . Επίσης μέσα στο ασθενοφόρο υπήρχε βρύση με νερό.
 
Οργάνωση – Λειτουργία.
 
Εντυπωσιακή και εξαιρετικά υψηλή τουλάχιστον για τα Ελληνικά δεδομένα.
Όπως προανέφερα το 2006 βρήκαν σπίτι σε 13.000 σκυλιά σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο τρόπος επιτυχίας τους είναι συνδυασμός πολλών δεδομένων .
Αλλά ας ξεκινήσουμε με μια σύντομη περιγραφή των καταφυγίων του Evesham και Kenilworth που είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ..
Όλα τα σκυλιά τα οποία ζουν εκεί, ανήκουν σε τρεις κατηγορίες: σκυλιά που είτε ήταν αδέσποτα και περισυλλέχθησαν είτε παρεδόθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους ως μη επιθυμητά είτε από άλλη φιλοζωική οργάνωση. Οι λόγοι διάφοροι, όπως αλλαγή σπιτιού ( απαγορεύεται αν νοικιάζεις σπίτι στη Μεγάλη Βρετανία να έχεις κατοικίδιο), εγκυμοσύνη, αλλαγή εργασίας, έλλειψη χρόνου και το πιο συνηθισμένο, θάνατος του ιδιοκτήτη. Εδώ βλέπετε τη είσοδο- ρεσεψιόν, του καταφυγίου στο Kenilworth το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο καινούργια καταφύγια του Dogs Trust , έναν υπερσύγχρονο χώρο που βρίσκεται κοντά σε μεγάλη πόλη . Πολλά από τα καταφύγια βρίσκονται σε επαρχιακές μικρές πόλεις που όμως αυτό δεν διευκολύνει καθόλου την υιοθεσία, διότι κανείς δε θέλει να οδηγήσει για πολλές ώρες για να πάρει ένα σκύλο. Μισή ώρα όμως οδήγηση δεν είναι πρόβλημα. Έτσι σκοπός τους είναι να μεταφέρουν τα απομακρυσμένα καταφύγια πιο κοντά σε μεγάλες πόλεις για να μεγιστοποιήσουν τη δυνατότητα υιοθεσιών.
 
 
Πώς καταφέρνουν να δίνουν για υιοθεσία τόσα σκυλιά ;
 
Η επιτυχία του μεγάλου αριθμού υιοθεσιών βρίσκεται στο συνδυασμό εξαιρετικά μεγάλων οικονομικών πόρων, συσσωρευμένη πείρα άνω των 100 ετών , ειξιδεικευμένο προσωπικό , οργάνωση αλλά και πάρα πολλές καλές ιδέες.
 
Η πρώτη Εντύπωση
Ανεξάρτητα από το αν κάποιος έχει τον καταπληκτικό χώρο υποδοχής των Dogs Trust ή ένα απλό πάγκο ή και τίποτα σαν χώρο υποδοχής (ρεσεψιόν), το πιο σημαντικό στην υιοθεσία ενός σκύλου είναι η πρώτη θετική εντύπωση του μελλοντικού «πελάτη» προς τον υπεύθυνο του καταφυγίου, πιστεύει το Dogs Trust. Όλοι νιώθουμε πιο ευχάριστα όταν πάμε στα καταστήματα και μας δέχονται με χαμόγελο και διάθεση για εξυπηρέτηση ανεξάρτητα αν θα αγοράσουμε κάτι ή όχι. Συνήθως , όταν φύγουμε από ένα κατάστημα με ευχάριστη διάθεση, επιστρέφουμε, για να αγοράσουμε κάτι αυτή τη φορά. Επομένως, όταν ερχόμαστε σε πρώτη επαφή με κάποιον ενδιαφερόμενο, ξεχνάμε τα τρέχοντα προβλήματα και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τον ενδιαφερόμενο / οικογένεια με χαμόγελο, ευγένεια και το πιο σημαντικό, θετικό πνεύμα. Δε χρειάζεται να πείτε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα και πόσο άδικος και άπονος είναι ο κόσμος και βίαιος , κάντε τον επισκέπτη σας να αισθανθεί καλοδεχούμενος . Τα άτομα που βλέπετε στη φωτογραφία δουλεύουν όλα στην υποδοχή αλλά η Ελλάδα δεν διαθέτει τους πόρους για τέτοιες πολυτέλειες , διαθέτουμε όμως χαμόγελο και ευγένεια. Η αρνητικότητα ανταποδίδει μόνο αρνητικότητα.
Άλλωστε ποιός είναι ο σκοπός των καταφυγίων, ή ποιός θα έπρεπε να είναι? Να υιοθετηθούν όσο το δυνατόν πιο πολλά από τα έγκλειστα σκυλιά , έτσι ώστε και τα ζώα να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και να αδειάσει χώρος για ένα άλλο αδέσποτο σκυλί που μπορεί να κινδυνεύει στους δρόμους.
Αυτό που περιμένει ο υποψήφιος «πελάτης» σας είναι :

  • Ζεστό καλωσόρισμα ( κοιτώ κάποιον κατευθείαν στα μάτια)
  • Χαμόγελο- Ευγένεια
  • Να του δοθεί η εντύπωση ότι είναι σημαντικός
  • Να μην κριθεί
  • Χρόνος να σκεφτεί
  •  Συμβουλή για το κατάλληλο γι’ αυτόν, σκυλί
  • Σε περίπτωση που έρχεται για κάποιο διαφημιζόμενο σκυλί που όμως έχει ήδη υιοθετηθεί , να του δοθεί εναλλακτική λύση
  • Σωστές και ειλικρινείς πληροφορίες
  • Ακούμε προσεκτικά τι έχει να πει ο επισκέπτης μας
  • Είμαστε πάντα ήρεμοι και σίγουροι. Δεν εκνευριζόμαστε ή υψώνουμε τη φωνή μας.