Σκύλος και βόλτα - Η χαρά του να περναμε χρονο με το σκυλάκι μας

Φροντίδα

Σκύλος και βόλτα - Η χαρά του να περναμε χρονο με το σκυλάκι μας

Παρόλο που οι περισσότεροι λάτρεις της Γάτας θα μπορούσαν να απαριθμήσουν τα πλεονεκτήματα του να συγκατοικείς με γάτα παρά με σκύλο, υπάρχει ένα πλεονέκτημα του σκύλου το οποίο είναι δύσκολο να αμφισβητήσουν: Ο σκύλος μπορεί να είναι ένας αγαπημένος σύντροφος όχι μόνο μέσα  στο σπίτι, αλλά και έξω από αυτό. Στη γενική περίπτωση, ο σκύλος μας μπορεί να μας συνοδεύσει έξω από το σπίτι, στην πόλη ή στην ύπαιθρο, ενώ η γάτα μας όχι. Και αυτή ακριβώς η δυνατότητα του σκύλου είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς τους γατόφιλους ζηλεύουμε.

Παρόλα αυτά πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων αντιμετωπίζουν την ανάγκη του σκύλου τους για βόλτα σαν μια αγγαρεία που πρέπει να υποστούν με μοναδικό στόχο το να μην λερώνει το σκυλάκι μέσα στο σπίτι. Αυτή η αντιμετώπιση είναι φυσικά αρνητική και για τους ίδιους αλλά και για το σκυλάκι.

Η ανάγκη της καθημερινής και συχνής βόλτας δεν είναι σημαντική για το σκύλο μόνο για την τουαλέτα του. Είναι μια ευκαιρία για αυτόν να περπατήσει, να τρέξει, να ασκηθεί, να διατηρήσει έτσι δυνατό το μυϊκό του σύστημα αλλά και την καρδιά του. Όπως και για εμάς, έτσι και για το σκυλάκι μας είναι ουσιώδες να κάνουμε την άσκηση κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ειδικά όταν ούτε ο τόπος διαμονής ούτε η εργασία μας ευνοούν την φυσική άσκηση. Αν αφιερώσουμε  καθημερινά λίγο χρόνο για μια καλή βόλτα με το σκυλάκι μας, που να περιλαμβάνει έντονο περπάτημα, σε κοντινούς δρόμους χαμηλής κυκλοφορίας, σε κάποιο πεζόδρομο ή πάρκο, θα κερδίσουμε και εμείς και αυτό καλύτερη υγεία, αλλά και αθλητικότερη σιλουέτα.

Εκτός από την σωματική άσκηση όμως, η βόλτα είναι απαραίτητη και για την πνευματική υγεία του σκύλου μας. Ειδικά αν ζούμε σε διαμέρισμα, και εργαζόμαστε, η μέρα του δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να προσφέρει πολλά ερεθίσματα. Η καθημερινή βόλτα είναι για αυτόν μια ευκαιρία να δει και να εξερευνήσει νέα πράγματα, μυρωδιές και ήχους και να συναναστραφεί πιθανώς άλλα σκυλιά.

Επιπλέον, για το σκυλάκι μας είναι πραγματικά πολύτιμη κάθε στιγμή που περνάμε μαζί του. Το να μας συντροφεύσει σε μια βόλτα στα μαγαζιά, σε ένα καφέ σε εξωτερικό χώρο μια ωραία ανοιξιάτικη μέρα ή για περπάτημα στην εξοχή, θα το γεμίσει με χαρά και ενθουσιασμό που δεν μπορεί παρά να μεταδοθεί και σε εμάς. Ακόμα και το πιο κοινότυπο για εμάς τοπίο μπορεί για το σκυλάκι μας να είναι μια ευκαιρία για εξερεύνηση και να μας δώσει την ευκαιρία να το δούμε και εμείς από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Παρόλα αυτά η βόλτα είναι μια δραστηριότητα που είναι σημαντικό να πραγματοποιείται με υπευθυνότητα και πολύ προσοχή από την πλευρά μας. Όσο κι αν θεωρούμε ότι το σκυλάκι μας είναι ήρεμο και υπάκουο ή ότι μπορούμε να το ελέγξουμε αν χρειαστεί, είναι πραγματικά πολλοί οι κίνδυνοι και είναι σημαντικό να είμαστε πάντα προσεκτικοί. Θα αναφερθούμε στην συνέχεια στις πιο βασικές αρχές που θα πρέπει να τηρούμε ώστε να κάνουμε την βόλτα του σκύλου μας μια πιο ασφαλή δραστηριότητα.

1. Φροντίζουμε το ζωάκι μας να έχει σήμανση. Εκτός από το κολάρο όπου θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και οπωσδήποτε ένα τηλέφωνο, καλό θα ήταν το σκυλάκι μας να φέρει μικροτσίπ. Το μικροτσίπ τοποθετείται από κτηνίατρο κάτω από το δέρμα με μια γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία. Κάθε τσιπ περιλαμβάνει μοναδικό κωδικό αριθμό. Αν το ζωάκι μας χαθεί και περισυλλεχθεί από κάποιον άλλο ή από κάποιο φιλοζωικό σωματείο, στον κτηνίατρο με ειδική συσκευή μπορεί να διαπιστωθεί αν έχει μικροτσίπ και μέσω του κτηνιατρικού συλλόγου να βρεθεί ο ιδιοκτήτης. Το συντριπτικό ποσοστό των ζώων που χάνονται δεν φέρουν τσιπ, με αποτέλεσμα αν περισυλλεχθούν να είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί ο ιδιοκτήτης. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η σήμανση του σκύλου μας με μικροτσίπ είναι πλέον υποχρεωτική από το νόμο.

Σημείο προσοχής: Τονίζουμε στον κτηνίατρο να υποβάλει τα στοιχεία μας στον κτηνιατρικό σύλλογο ώστε να εισαχθούν στην αντίστοιχη βάση δεδομένων

2. Δεν βγάζουμε ποτέ το ζωάκι έξω χωρίς λουρί. Όσο κι αν το ζωάκι μας είναι υπάκουο και ήσυχο και πιστεύουμε ότι θα μείνει δίπλα μας ό,τι κι αν συμβεί, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τα πάντα. Ένας ξαφνικός θόρυβος, η εμφάνιση ενός μεγαλύτερου επιθετικού σκυλιού ή μιας γάτας, μπορούν να προκαλέσουν φόβο ή ενθουσιασμό στο σκυλάκι και να τρέξει απρόσεκτα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Πολλά σκυλιά χάνονται με τον τρόπο αυτό στην βόλτα ή καταλήγουν τραυματισμένα.

3. Σεβόμαστε τα ζωάκια που συναντάμε. Για να είναι η βόλτα μια ευχάριστη και ασφαλής εμπειρία και για εμάς και το ζωάκι μας, αλλά και για τα ζωάκια και τους ανθρώπους που συναντάμε, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την αλληλεπίδραση του σκύλου μας με αυτά. Αν ξέρουμε ότι ο σκύλος μας είναι επιθετικός με άλλα σκυλιά δεν τον φέρνουμε σε επαφή κατά τη διάρκεια της βόλτας.

Ακόμα όμως κι αν ξέρουμε ότι είναι κοινωνικός, ελέγχουμε προσεκτικά τη συμπεριφορά του κατά την συνάντηση με άλλα σκυλάκια, γιατί μπορεί και ο ίδιος να αντιδράσει αρνητικά σε επιθετική συμπεριφορά άλλου σκυλιού και να προκληθεί συμπλοκή, επικίνδυνη και για τα εμπλεκόμενα ζώα αλλά και για εμάς.

Συχνά παρατηρείται, ειδικά από εμάς τους γατόφιλους, το φαινόμενο ιδιοκτητών σκύλων που αφήνουν το σκυλί τους να κυνηγάει γάτες, είτε αδέσποτες είτε δεσποζόμενες. Αν και πολλές φορές τα σκυλάκια έχουν σκοπό το παιχνίδι και όχι να βλάψουν τη γατούλα, είναι εξίσου πολλές οι φορές που την αντιμετωπίζουν σαν θήραμα και αν την πιάσουν την τραυματίζουν ή και σκοτώνουν.

4. Σεβόμαστε τους ανθρώπους που συναντάμε. Όσο κι αν σε εμάς το σκυλάκι μας φαίνεται χαριτωμένο και ακίνδυνο, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με τα ζώα. Κάποιοι μάλιστα τα σιχαίνονται ή τα φοβούνται. Προσέχουμε στις περιπτώσεις αυτές να κρατάμε μακριά το σκυλάκι μας από τους περαστικούς, ώστε να μην τους αγγίξει παρά την θέλησή τους.

5. Προσέχουμε την καθαριότητα. Μια από τις σημαντικότερες αφορμές για την μαζική δηλητηρίαση ζώων είναι η έλλειψη καθαριότητας. Προσέχουμε ώστε το ζωάκι μας να μην λερώνει σε σημεία που ήδη μας έχουν κάνει παρατήρηση σχετικά. Και κυρίως, φροντίζουμε πάντα να μαζεύουμε τα περιττώματα του σκύλου μας, ακόμα και αν βρισκόμαστε στο χώμα σε κάποιο πάρκο. Τα πάρκα, τα οποία στις πόλεις ειδικά είναι πολύτιμες εστίες πρασίνου, χρησιμοποιούνται και από παιδιά και καλό είναι να φροντίζουμε και εμείς να διατηρούνται καθαρά.

6. Τηρούμε το ωράριο. Μπορεί για εμάς πολλές φορές η βόλτα του σκύλου μας να μετατρέπεται σε υποχρέωση που θα θέλαμε να αποφύγουμε, ειδικά μετά από μια κουραστική μέρα στην δουλειά. Παρόλα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι η βόλτα είναι αυτό που περιμένει το σκυλάκι μας ολόκληρη την ημέρα και καλό θα είναι να προσπαθούμε να του δίνουμε αρκετό χρόνο στην βόλτα αλλά και να τηρούμε το ωράριο στο οποίο το έχουμε συνηθίσει.

Αν είμαστε υπεύθυνοι και προσεκτικοί, η βόλτα του σκύλου μας είναι μία ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα που μπορεί να μας φέρει πιο κοντά με αυτόν και να χρησιμοποιηθεί και για την εκπαίδευσή του. Συμβάλει στην καλή σωματική και πνευματική του υγεία και το βοηθάει να είναι πιο κοινωνικό, ήρεμο και χαρούμενο. 

πηγή περιοδικό Catpress