Σκυλιά στα πάρκα;-ΝΑΙ επιτρέπονται

Νομοθεσία

Σκυλιά στα πάρκα;-ΝΑΙ επιτρέπονται

Όταν βγάζεις βόλτα το σκύλο σου στους δρόμους και τα πάρκα, πρέπει να είσαι πάντα έτοιμος και για... σκυλοκαυγά.
Οχι με το σκύλο σου, αλλά με τους γείτονες. “Γιατί λερώνει ο σκύλος σου το γκαζόν; Θα καλέσω την Δημοτική Αστυνομία”. “Γιατί έφερες εδώ το σκύλο σου; Θα τηλεφωνήσω στο 100”. “Απαγορεύονται εδώ τα σκυλιά. Υπάρχει και πινακίδα του Δήμου που το γράφει”. Ο νόμος 3170/2003, αναφέρει ότι, “δεν επιτρέπεται ο περίπατος του σκύλου χωρίς συνοδό”, όπως επίσης ότι “ο ιδιοκτήτης οφείλει να καθαρίζει άμεσα τα περιττώματα του σκύλου του”.
Οσον αφορά στις απαγορευτικές πινακίδες του Δήμου, θα ήταν νόμιμες και θα είχαν ισχύ, αν συνοδεύονταν με τον αριθμό της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, άρα, δεν είναι αυτονόητο, ούτε υπάρχει συγκεκριμένος νόμος που να θεσμοθετεί μια τέτοια απόφαση, αλλά πρόκειται για μεμονωμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
“Ασφαλώς δεν είναι παράνομο να βγάζεις βόλτα το σκύλο σου στους δρόμους, τα πάρκα, στο γκαζόν, είναι όμως παράνομο να μην μαζεύεις τα περιττώματά του και το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 100 ευρώ”. Την επόμενη φορά, πριν αρχίσετε τον σκυλοκαυγά με το γείτονα, μιλήστε του για το νόμο αλλά έχετε υπόψιν σας ότι πρέπει πρώτα να τον εφαρμόζετε ο ίδιος, με ή χωρίς την απειλή του προστίμου.

Σύμφωνα με το Νόμο 3170/2003 ο σκύλος μπορεί να μας ακολουθεί σε υπαίθριους χώρους - άρα και στην παραλία – αρκεί να είναι δεμένος, να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του και να έχουμε μαζί το βιβλιάριο υγείας του για να αποδείξουμε ότι είναι εμβολιασμένος αν μας ζητηθεί.

Το επόμενο ερώτημα είναι αν επιτρέπεται ο σκύλος να μπει στη θάλασσα.
Στο άρθρο 230, παραγρ. Ζ του Γενικού Κανονισμού Λιμένων (ΦΕΚ 912/11-10-99) ορίζεται ότι: « Απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων». Η παράβαση τιμωρείται με 50-150 € πρόστιμο (το ύψος του προστίμου καθορίζει ο λιμενάρχης). Ωστόσο βρήκαμε ένα διακριτικό παραθυράκι για κείνους που δεν θέλουν να στερήσουν τη δροσιά και τη άσκηση του θαλάσσιου μπάνιου στο σκύλο τους. Η εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ διευκρινίζει πως η παραπάνω απαγόρευση δεν περιλαμβάνει απομακρυσμένες τοποθεσίες ακόμα κι αν εκεί συχνάζουν λουόμενοι.

Αυτό σημαίνει πολιτισμός, υπευθυνότητα και ζωοφιλική παιδεία.

 

Πηγή webpet.gr