Γιατί τελικά να υιοθετήσω ένα πρώην αδέσποτο;
Γιατί τελικά να υιοθετήσω ένα πρώην αδέσποτο;
Σαν ενεργά μέλη φιλοζωικού σωματείου, συχνά μας τίθεται η ερώτηση: «Είναι καλή ιδέα να υιοθετήσω ένα αδέσποτο; Θα είναι όμορφο/κοινωνικό/υγιές; Θα προσαρμοστεί στο σπίτι; Θα προσαρμοστεί με εμένα;»
Η απάντησή μας είναι: «Φυσικά!» και θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε εδώ σε κάποιες από τις πιο κοινές ερωτήσεις που δεχόμαστε.
«Θα είναι όμορφο;».
Στο δρόμο κυκλοφορούν υπέροχα ζώα που δεν υστερούν σε τίποτα από τα «αγοραστά». Εξάλλου πολλά από αυτά προέρχονται από εγκαταλείψεις ιδιόκτητων ζώων ή προσμείξεις αδεσπότων με αστείρωτα ιδιόκτητα ζώα, πολύ συχνά και ζώα ράτσας. Κάθε χρόνο περισυλλέγονται πολλά ημίαιμα ή και καθαρόαιμα ακόμη, σιάμ, περσικά, μέιν κουν. Ποιος μπορεί λοιπόν να πει ότι τα αδέσποτα δεν κρατάνε από τζάκι;
«Θα είναι κοινωνικό; Θα με μάθει;».
Μια όμορφη ή πρωτότυπη εμφάνιση σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο στην επιλογή ενός κατοικιδίου, ειδικά στους πιο άπειρους ιδιοκτήτες. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι για να αναπτύξουμε μια πραγματική σχέση ζωής με τη γάτα που θα επιλέξουμε, θα πρέπει να επιλέξουμε σωστά και τον χαρακτήρα που μας ταιριάζει.
Για αυτό και εμείς συστήνουμε σαν ιδανικά ζώα για υιοθεσία γάτες τουλάχιστον 6-7 μηνών και ιδανικότερα πάνω του έτους. Μια γατούλα σε αυτήν την ηλικία, σε αντίθεση με ένα γατάκι 2-3 μηνών έχει πλήρως διαμορφωμένο χαρακτήρα. Αμέσως μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι πιο πολύ ανεξάρτητη ή χαδιάρα, κοινωνική ή εσωστρεφής, παιχνιδιάρικη ή ήσυχη.
Ένα ενήλικο πρώην αδέσποτο ειδικότερα έχει ακόμα περισσότερα πλεονεκτήματα: έχει σίγουρα μια πιο ολοκληρωμένη και φυσιολογική κοινωνικοποίηση με άλλες γάτες. Έχει μάθει να μοιράζεται και να προσαρμόζεται στις ανάγκες άλλων, ίσως πιο κυριαρχιών ζώων, να προσεγγίζει και να παίζει σωστά με τους «φίλους» του (και κατ’ επέκταση με εσάς), να κατανοεί καλύτερα τις ανάγκες των συγκατοίκων του.
Επιπλέον, μια γάτα που έχει μεγαλώσει στο δρόμο έχει διδαχθεί ότι το καλό και άφθονο φαγητό, το ζεστό σπίτι, το μαλακό κρεβάτι, η καθαριότητα και το χάδι δεν είναι σε καμία περίπτωση δεδομένα στην ζωή και για αυτό επιθυμεί ακόμη περισσότερο να τα αποκτήσει και να τα κρατήσει.
Η διαφορά είναι αποδεδειγμένη στα δεκάδες ζώα που φιλοξενούνται από σωματεία και εθελοντές. Αυτά που έχουν μεγαλώσει σαν αδέσποτα είναι και αυτά που συνήθως δείχνουν την μεγαλύτερα χαρά και ευγνωμοσύνη να βρίσκονται στο σπίτι με το δικό τους άνθρωπο. Είναι τρυφερά και δημιουργούν ένα ιδιαίτερο δέσιμο αγάπης και αφοσίωσης με τους ιδιοκτήτες τους.
Όσο κι αν ακούγεται παράξενο γιατί δεν έχουμε μάθει να περιμένουμε τέτοιου είδους νοημοσύνη από ένα ζώο, είναι γεγονός:
Τα πρώην αδέσποτα γίνονται εκπληκτικά κατοικίδια πολύ απλά γιατί έχουν εμπειρίες και μέτρο σύγκρισης και μπορούν να εκτιμήσουν τι τους προσφέρει μια καλή υιοθεσία.
«Θα προσαρμοστεί στο σπίτι;»
Η αδέσποτη γάτα χρειάζεται φυσικά το χρόνο της να προσαρμοστεί στην αλλαγή χώρου, όπως ακριβώς και μια γάτα που μεγάλωσε σε σπίτι. Αυτός ο χρόνος εξαρτάται από το χαρακτήρα της αλλά και τους δικούς μας χειρισμούς.
Κάποιες γάτες προσαρμόζονται άμεσα, κάποιες θέλουν μερικές μέρες να εξοικειωθούν με τον νέο χώρο.
«Θα ξέρει να χρησιμοποιεί την άμμο;»
Μια αδέσποτη γάτα στο δρόμο έχει την δυνατότητα να αναζητήσει το χώμα σαν τουαλέτα, συνεπώς δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με την τουαλέτα της και στο σπίτι.
Αντιθέτως στα σωματεία συμβαίνει κάποιες φορές να έχουν πρόβλημα εκμάθησης της τουαλέτας πρώην ιδιόκτητα ζώα τα οποία οι ιδιοκτήτες είχαν μάθει να χρησιμοποιούν εφημερίδες και όχι άμμο.
Μήπως τα αδέσποτα κουβαλάνε αρρώστιες;»
Κάποιοι διστάζουν να υιοθετήσουν κάποιο γατάκι από το δρόμο με τον φόβο ότι μπορεί να μην είναι υγιές.
Είναι πράγματι γεγονός ότι σε ένα ζωάκι που ζει στο δρόμο θα έχει παράσιτα, εξωτερικά και εσωτερικά, τα οποία όμως είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα.
Από εκεί και πέρα ένα αδέσποτο έχει τόσες πιθανότητες να αναπτύξει κάποια πάθηση, όσες και ένα ζώο που έχει γεννηθεί σε σπίτι.
Ας αναλογιστούμε εξάλλου ότι για να έφτασε μια γάτα στο δρόμο τους 5-6 μήνες, χωρίς καμιά φροντίδα και περίθαλψη, σημαίνει ότι ο οργανισμός της είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός.
Εξάλλου, κανείς δεν μας εγγυάται ότι ένα ζώο αμφίβολης προέλευσης που αγοράζουμε είτε από ιδιώτη είτε από έμπορο, χωρίς χαρτιά και βιβλιάριο υγείας πολλές φορές, δεν θα αρρωστήσει πολύ σύντομα ή δεν θα εμφανίσει αργότερα σοβαρότατα γενετικά προβλήματα λόγω ακατάλληλης εκτροφής.
Αν και πάλι εξακολουθεί να μας ανησυχεί το θέμα της υγείας του ζώου επειδή είναι αδέσποτο, και για αυτό το λόγο δεν θέλουμε να μαζέψουμε κάποιο ζώο απευθείας από το δρόμο, μπορούμε να απευθυνθούμε σε κάποιο φιλοζωικό σωματείο, που θα μας ενημερώσει για το ιστορικό και την κατάσταση της υγείας της γάτας που θα επιλέξουμε να υιοθετήσουμε και θα μας την παραδώσει εμβολιασμένη, αποπαρασιτωμένη και στειρωμένη, αν είναι στην κατάλληλη ηλικία.
Πολλοί, στην ερώτηση «γιατί να υιοθετήσω ένα αδέσποτο;» απαντάνε με το: «Γιατί θα κάνεις μια καλή πράξη, θα δώσεις ένα ζωάκι από τον δρόμο.»
Για εμάς όμως είναι λάθος μια σχέση ζωής να ξεκινάει σε αυτήν την βάση.
Επιλέγουμε να υιοθετήσουμε ένα αδέσποτο γιατί ψάχνουμε για ένα ζωάκι που θα μας κερδίσει, που θα δεθεί μαζί μας, θα είναι καλός συγκάτοικος και θα περάσουμε μαζί όμορφες στιγμές. Και αυτό σίγουρα μπορεί να μας το προσφέρει, και με το παραπάνω, μια αδέσποτη γατούλα.
Πηγή - Περιοδικό Catpress